2024. március 31.

Hogyan lehet felismerni a hamis aranyat?

Az arany hamisítása évszázadok óta probléma, és a hamis arany felismerése laikusoknak kihívást jelenthet.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, amelyek segíthetnek a hamis arany felismerésében:

1. Mágneses tulajdonságok

Az arany nem vonzza a mágneseket. Ha egy mágnes nem tapad az aranyhoz, az jó jel, mivel sok más fémre hat a mágneses vonzás.

2. Szín ellenőrzése

Az arany természetes színe sárga. Ha az arany fehéres vagy egyéb színű, esetleg itt-ott más árnyalatú, akkor valószínűleg be van vonva más fémekkel. 

3. Vizsgálat savakkal

Különböző savakat használhatunk az aranytartalom ellenőrzésére. Azonban ezek az anyagok veszélyesek lehetnek, és csak szakembereknek ajánljuk a használatát.

4. Hitelesítő jelzések ellenőrzése

Az aranyérme, aranylapka vagy ékszer tartalmaz  olyan jelzéseket vagy pecséteket (uh. fémjelet), amelyek az arany tisztaságát igazolják. (Sajnos azonban már ezeket is könnyedén hamisítják a profik.)

5. Professzionális elemzés

Az arany pontos összetételének meghatározásához és a hamisítványok kizárásához fordulj egy hitelesített aranykereskedőhöz vagy laboratóriumhoz.

Fontos megjegyezni, hogy a modern hamisítók egyre ügyesebben járnak el, és néhány hamisítvány nehezen felismerhető. Ezért érdemes mindig megbízható forrásból, hiteles kereskedőtől vagy aranyüzlettől vásárolni, és szükség esetén szakértő segítségét kérni.

Vállalatunk több éves tapasztalattal értékesít a világviszonylatban vezető szerepet betöltő ARGOR Heraeus lapkákat, illetve tömböket. Ezen termékek nagy előnye, hogy akkreditáltak az összes fő devizapiacon. Amennyiben kétsége van az aranya valódiságát illetően, hozza be irodánkba és szakértő kollégáink segítenek ennek megállapításában.


calendar-fullcross